top of page
IMG_20230714_171050.png

ЗА СЪСТАВКИТЕ

ПРОИЗХОД И ДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ КОЖАТА И ПРОДУКТА

Oil and Water_edited_edited.jpg

МАСЛА

 

Използваме:

Натурални масла от България като от шипка, кайсиеви ядки, бадемово и гроздови семки. Екзотичните масла като кокос, какако, ший и жожоба естествено са с био произход.

 

В грижата за кожата:

Маслата създават защитна бариера, която запазва водата и хидратацията в кожата. Лятото са подходящи леки и "сухи" масла, които попиват бързо и са некомедогенни, а през сухите и студени месеци може по-плътни и твърди масла като кокос, какао и ший.

АНТИОКСИДАНТИ

 

Използваме:

Всички наши продукти съдържат витамин Е (токоферол) - силен есетвен антиоксидант. А кремовете и лосионите ни съдържат още и ниацинамид (витамин B3), който освен антиоксидантен ефект, помага и срещу пигментация. Често ботаническите екстракти като от на пример зелен чай също са богати на антииоксиданти.

 

В грижата за кожата:

Имат много полезни свойства. Накратко, те забавят стареенето на кожата като предпазват от оксидация и свободни радикали. Успокояват раздразненията и стимулират задравяването и производството на колаген и еластин. Допълнително подсилват дейтвието на консервантите.

IMG_20230714_171050.png

ХУМЕКТАНТИ И ХИДАРТАЦИЯ

 

Използваме:

Растителни глицерин, хиалуронова киселина и пантенол (провитамин B).

 

В грижата за кожата: 

Хумектантите имат доказана ефективност за хидратацията на кожата. Те привличат водата към себе си и помагат за задъжането й. Често са водоразтворими и се намират в продукти с вода като кремове и лосиони. Глицерина е с малка молекула, която преминава през кожната бариера и действа в дълбочина. А хиалуроновата киселина е с голяма молекула, не прониква в кожата и действа на повъхността. Заедно помагат за добра и цялостна хидратация. При тях обаче трябва да се внимава с концентрацията. Въпреки че повечето от тях за напълно безвредни дори във високи концентрации, хумектантите могат да започнат да издърпват водата от кожата навън, когато въздуха е по-сух. Важен е баланса от съставки в продукта.

НАТУРАЛЕН КОНСЕРВАНТ

 

Използваме:

Potassium Sorbate и Sodium Benzoate.

Звучат страшно, но са едини от натуралните консерванти, позволени в натурални и био продукти. Дори се използват в хранителната индустрия. Общо са по-малко от 1% от продукта.

В продуктите:

Предпазват от разваляне и развитие на бактерии, гъбички, дрожди и мухъли. Важни са в породукти с вода. Микробите обичат водата. Въпреки, че в козметиката се използва пречистена вода, консверваните пак са необходими - главно в кремове, лосиони, емулсии, гелове (вкл. чистия алое гел) и някои серуми.

Droplets
Raindrops on Leaf

БОТАНИЧЕСКИ ЕКСТРАКТИ

 

Използваме:

Глицеринови екстракти от шипка, невен и зелен чай. За да се запазят ценните им свойства, екстрактите и други чувствителни към температура съставки (вкл. студенопресовани масла) са вложени в продуктите ни на темпераура под 40°C. 

В грижата за кожата:

Екстрактите имат различен ефект в зависимист от растенията и билките от които са извлечени. Невенът успокоява и е подходящ за чувствителна кожа и зачервявания, шипката помага в поддържането на кожата млада и елстична, а зеления чай е богат на антиоксиданти. Твърде висока концентрация от тях обаче може да раздразни кожата. Какъвто и екстракт да съдържат продуктите Ви, те винаги са страхотен натурален лек.

ЕМУЛГАТОР

 

Използваме:

Cetearyl Olivate и Sorbitan Olivate.

Той е натурален и натурално получен от маслиново масло чрез студени процеси. Има двойна функция и като емолиент - създава течни кристални структури подобни на липидните структури на външния слой на кожата и я защитава. Това задържа хидратацията, подсилва кожната бариера и има успокояващо действие. Също помага доставянето до кожата на някои активни съставки като кофеин.

В продуктите:

Има много видове емулгатори. Те правят емулсия - водата и маслото да се смесят в хомогенен крем. Използваме и Glyceryl Stearate за някои наши безводни продукти с масла. Това прави разнасането на продукта по-гладко и отмиването по-лесно.

Candle Wax Before Melting
bottom of page